Airborne Eethuys Airborne 1944

Airborne

Eethuys Airborne dankt haar naam aan de 101st Airborne Division, Van de op 17 september 1944 gedropte 13.112 para's van de 101st, zijn er toen 2356 uitgeschakeld op 27 september. In 10 dagen zijn 373 gedood, 1436 gewond en 547 vermist. Het eethuys ligt in de toenmalige Drop Zone X.

Operatie Market
Operatie Market was de codenaam van het luchtlandingsplan. In Engeland was het Eerste Geallieerde Luchtlandingsleger gevormd, onder bevel van de Amerikaanse luitenant-generaal Lewis Brereton. Drie geallieerde luchtlandingsdivisies zouden worden afgeworpen boven de Nederlandse steden Eindhoven, Arnhem en Nijmegen en de weg vrijmaken voor het Britse 117e Legerkorps, dat opgesteld was nabij Leopoldsburg en via Joe's Bridge te Lommel oprukte richting Nederland. Op de eerste dag zou dit korps Eindhoven moeten hebben bereikt, op de tweede dag Nijmegen en op de derde dag Arnhem.
De Britse 1e Luchtlandingsdivisie, onder bevel van generaal-majoor Roy Urquhart, zou landen nabij Arnhem. Er waren droppingzones in Wolfheze, Oosterbeek en Ede. Deze divisie moest de verkeersbrug in Arnhem veroveren en deze minstens 48 uur bezet houden, totdat er versterking zou komen vanuit het zuiden. Deze divisie zou steun krijgen van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, onder bevel van generaal-majoor Stanisław Sosabowski die later werd gedropt.

Herdenken

Elk jaar vinden er in september diverse herdenkingen plaats rondom de slag om Arnhem. Zo is er in Oosterbeek op de eerste zaterdag van september de Airborne Wandeltocht en vindt er in het weekend rond 17 september altijd de jaarlijkse herdenking plaats met de dropping van para's op de Ginkelse heide, De toer van oude legervoertuigen naar de brug in Arnhem, waarvan Eethuys Airborne de vertrekpunt is en de herdenking op zondag op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek.

 

 

 

 

Openingstijden

maandag - zondag:

Wintertijd
Vanaf 11:00 uur

 

Lekker eten bij Eethuys Airborne

Eethuys Airborne

Telefoonweg 2

6871NJ Renkum

Tel: 0317-316077

Afhaalmenu van de week

MEENEEMMENU'S: week 23  5 juni t/m 11 juni 2020

 

Hamburger meeneem menu

+ MILKSHAKE

Complete maaltijd voor maar  €6,50

 -----------------------------------

Kipburger meeneem menu

+ MILKSHAKE

Complete maaltijd voor maar €6,50!

-----------------------------------

 

 

 

-----------------------------------

Elke maandmenu bestaat uit friet, salade, saus en een snack.

-----------------------------------
MAANDAG MENU

Gezinszak friet + 5 snacks naar keuze!*

voor de prijs van €9.95

*keuze uit: frikandel/kroket/kaassoufflé/

bami- en nasischijf

 

 

Snackwagen huren

Speciaal voor evenementen en familiefeesten beschikt Eethuys Airborne over een bemande mobiele snackwagen. Deze is zowel te huur voor bedrijven als ook voor particulieren.

 

Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden

 

joyetech e sigara SexShop realistik manken